Dictionar

Accesorii pentru ornat

Pe langa selectia extinsa de topping-uri colorate, fondante, ornamente deja facute in forma de flori sau animale (puteti face totul din zahar), exista, de asemenea, o serie de accesorii care va pot ajuta sa creati ornamente sau fursecuri cu adevarat unice si frumoase.
a) pungi pentru glazura – pungi de unica folosinta sau refolosibile, utilizate pentru a orna prajiturile sau crema, precum gogosile pentru ecler. Pungile facute din folie (de unica folosinta, de obicei) au mai multe straturi, sunt netede in interior pentru a face alunecarea cremei mai usoara si sunt rigide pe exterior pentru a fi mai usor de tinut. Sunt perfecte pentru a face bezele si fursecuri.
b) creioane – tuburi cu gel naturale (zahar) folosite pentru a orna prajiturile si torturile. Puneti-le in apa calda pentru scurt timp sau incalziti-le cu mainile voastre pentru a putea colora prajitura cu mai mare usurinta.
c) o seringa – perfecta pentru ornamentele din ciocolata. Inmuiati varful seringii in ciocolata, umpleti-o si ornati. Exista mai multe trucuri care va stau la dispozitie.
d) hartii pentru briose – ambalaje de hartie, perfecte pentru briose, tarte si fursecuri. Sunt disponibile in mai multe culori.
Costul fiecarui accesoriu din cele mentionate mai sus poate varia de la cateva zeci pana la cateva sute de lei.

Aluat foietaj

O baza excelenta pentru prajituri, placinte sarate si produse de patiserie. Se compune din doua foi alternative si repetate de pliere a aluatului, a caror structura este separata datorita temperaturii scazute – este pastrat la rece. in timpul coacerii la temperaturi inalte, foile aluatului se separa rezultand in forma caracteristica si pufoasa a produselor care sunt preparate cu ajutorul lui.

Aluat fraged

Un tip de aluat care contine galbenusuri, faina si zahar si a carui preparare implica o cantitate destul de mare de grasimi. Pastrand proportia 1 la 2 pentru faina, prajitura prinde dupa coacere o forma unica. Este folosit pentru a prepara fursecuri si ca baza pentru prajituri cu fructe sau cu branza.

Alune si fructe uscate

Un amestec din fructe uscate sau confiate folosit in produsele de cofetarie. Contine alune de padure, caju, nuci, migdale, stafide, prune si caise. Este o componenta esentiala pentru unele tipuri de prajituri de sezon.

Amarant

Un tip de cultura care creste in mijlocul continentului american. O cereala cu o aroma dulce interesanta care contine proteine, amidon si grasimi, cultivata chiar din era precolumbiana. In prezent, aceasta planta este considerata a fi cereala a carei cultivare poate reduce problema foametei in intreaga lume, datorita rezistentei sale ridicate la seceta si a valorii energetice mari.

Amestec de condimente pentru turta dulce

O compozitie deja facuta care contine in general scortisoara, ghimbir, cuisoare, zahar, nucsoara, coriandru, piper negru si cardamon.

Apa de trandafir

Este un produs secundar, rezultat in urma producerii uleiului de trandafir folosit in bucatarie si in industria cosmetica deopotriva. Este folosit pentru a prepara bauturi si ca aditiv pentru aroma prajiturilor si deserturilor.

Avocado

Un fruct tropical apreciat in bucatarie si in industria cosmetica deopotriva. Acoperit de o coaja verde necomestibila, este alcatuit dintr-un singur sambure mare si si din partea comestibila, care are un continut ridicat de grasimi. Este un ingredient popular pentru salate, supe si paste.

Baclava

Este un desert foarte dulce, popular in Grecia, Armenia si tarile balcanice. Este preparat in straturi sau aluat de tip foietaj umplute cu miere si alune sau migdale. Baclavaua este acoperita cu glazura sau sirop preparat din zahar, miere, apa, suc de lamaie si presarata cu fistic tocat. Este servita la finalul unei mese impreuna cu o ceasca de cafea sau ceai.

Bain marie

O metoda de a dizolva diferite ingrediente precum ciocolata, mentinand o temperatura constanta a vasului. Aceasta metoda presupune introducerea vasului folosit intr-o oala mai mare cu apa fierbinte.

Bezele

Un tip de desert foarte popular, preparat din albusuri de ou amestecate cu zahar. Este servit de cele mai multe ori in forma de mici conuri albe. Bezelele pot fi tari si uscate sau usor moi inauntru, in functie de modul in care au fost preparate.

Blat de bucatarie

Aluatul trebuie framantat pe un blat de bucatarie. inainte ca blaturile de silicon sa apara pe piata, cele de lemn erau folosite pentru framantatul aluatului. Unele dintre ele au santuri, astfel incat ingredientele sa nu se scurga pe masa. Desi blaturile de lemn pot fi folosite de gospodine timp de cativa ani, ele sunt destul de voluminoase. Depozitarea lor reprezinta intotdeauna o problema. Mai mult, este dificil sa fie curatate dupa ce a fost framantat aluatul. Blaturile de silicon sunt foarte confortabile in comparatie cu cele de lemn. Ele pot fi impaturite usor sau rulate, iar pastrarea lor curate nu reprezinta o problema.

Blender

Blenderul este foarte similar mixerului de mana, in sensul ca il putem folosi, de asemenea, pentru a amesteca, sparge, bate sau marunti ingredientele. Acest obiect electrocasnic implica un recipient inalt care are la baza lui instalate lame si este echipat cu un motor. Mai mult, recipientul este dotat cu un capac, astfel incant continutul ramane inauntru. Unele capace au si o gaura pentru a putea doza cu usurinta ingredientele in timpul amestecului. Este un obiect electrocasnic foarte convenabil, intrucat actioneaza complet independent, nu trebuie tinut, astfel incat tu te poti ocupa de altceva in acest timp. Totusi, trebuie sa ii gasesti un loc pe unul dintre rafturi, intrucat este destul de mare si nu incape intr-un dulap. La fel ca in cazul mixerului, atunci cand cumperi un blender, trebuie sa acorzi atentie puterii si controlului vitezei. Cu cat este mai mare capacitatea, cu atat este mai eficient si acesta. Cu cat mai multe viteze are, cu atat poti ajusta mai bine fiecare viteza tipului de ingrediente. Materialul din care este facut recipientul este de asemenea foarte important. Recipientele din sticla au o durata de viata mai mare.

Blender de masa

Blenderul de masa este solutia pentru orice gospodina care apreciaza spatiul in bucatarie. Este un aparat electrocasnic la indemana si foarte util in acelasi timp pentru prepararea mancarii, piureurilor si prajiturilor. Piata aparatelor mici de uz casnic ofera o gama variata de blendere la preturi diferite. Functionalitatea si numarul de accesorii incluse in set depind de fiecare brand si, desigur, de pret. Cu toate acestea, merita sa investesti intr-un blender bun, care te va ajuta cu siguranta in bucatarie pentru cativa ani. in functie de model, blenderul te poate ajuta in urmatoarele activitati:
– amestecare
– maruntit
– prepararea de frisca
– tocat
Unele blendere includ si functia de maruntire a cuburilor de gheata, ceea ce este foarte potrivit pentru prepararea a diferite tipuri de serbeturi din fructe, inghetata si frappe-uri. Atunci cand cumparati un blender, acordati atentie puterii sale, reglarea vitezei si materialul folosit pentru recipientul sau, precum si capacitatii sale. Toate accesoriile incluse in setul unui blender (cutitele, recipientele) ar trebui sa poata fi usor curatate in masina de spalat vase. Celor carora le place sa faca prajituri vor aprecia blenderele care au cutite speciale pentru prepararea aluatului subtire sau dens.

Briose

Prajituri mici si rotunde, umplute cu alune si fructe uscate. Sunt foarte populare in tarile anglo-saxone.

Budinca

Un tip de desert specific englezesc este budinca solida sau semisolida. Este facuta din faina, lapte, gris, oua si orez. Poate fi preparata cu diferite arome: peste, carne sau fructe.

Caimac

O substanta dulce adaugata deserturilor sau prajiturilor. Poate fi obtinuta prin fierberea laptelui cu zahar intr-o proportie de 1 la 1 sau prin fierberea laptelui condensat intr-un ibric.

Cana de masurat

Pe langa cantarele de bucatarie, canile de masurat reprezinta accesorii necesare in bucatarie, intrucat ele permit masurarea rapida si precisa a cantitatilor reduse de ingrediente.
Poti gasi in magazine masuri sub forma de linguri, care pot fi achizitionate la set. Fiecare lingura masoara o anumita cantitate de ingredient:
– o masura cu o capacitate de o lingura – 15 ml.
– o masura cu o capacitate de o lingurita – 5 ml.
– o masura cu o capacitate de o jumatate de lingurita – 2,5 ml.
– o masura cu o capacitate de un sfert de lingurita – 1,25 ml.
Canile de masurat sunt facute din sticla sau plastic trasparent pentru a putea controla cantitatea din ingredientul pe care vrei sa il folosesti. Gradatiile difera in functie de tipul de ingredient, precum apa, sare, faina sau zahar, ceea ce ofera o mai mare usurinta la masurare.

Cantar de bucatarie

Cantarul de bucatarie este folosit atunci cand trebuie sa cantarim cu atentie toate ingredientele pentru a prepara aluatul. Cantarele electronice arata masa reala a unui produs, intrucat nu este necesar sa indepartezi niciun vas de pe cantar. Cele mai recente cantare arata greutatea in kilograme si grame, iar eroarea lor poate fi de maxim 2 grame. Capacitatea vasului depinde de model. De obicei, greutatea maxima este de 5 kg. Unii producatori de cantare ofera functii aditionale, cum ar fi un indicator de temperatura si un timer cu alarma.

Caramel

O pasta obtinuta in timpul procesului de incalzire a zaharului. Este aurie si se foloseste pentru a decora deserturi, prajituri, fursecuri si pentru a colora produse alimentare precum cele de cofetarie sau pentru unele bauturi.

Cassata

Un tort traditional sicilian preparat cu pandispan imbibat cu lichior de cirese si umplut cu crema facuta din branza ricotta, fructe confiate si ciocolata neagra.

Choix a la crème

O prajitura sferica, taiata pe jumatatea lungimii ei, umpluta cu frisca sau crema pentru bezea. Se serveste de cele mai multe ori presarata cu zahar sau ciocolata.

Clafoutti

Este un produs de patiserie frantuzesc, originar din regiunea Limousin. Contine fructe (cirese, mere, prune sau fructe de padure) amestecate cu un aluat semisolid obtinut din faina, oua, zahar si lapte si preparat in cuptor.

Crema catalana

Un desert catalan traditional preparat din aceleasi ingrediente si intr-un mod aproape identic precum crema de zahar ars. De aceea, crema catalana este confundata deseori. Ingredientele pot include coaja de lamaie sau amidon de porumb.

Crema de zahar ars

Unul dintre cele mai populare deserturi din lume. Este tipic bucatariei frantuzesti. Contine lapte, vanilie, oua, frisca si zahar. Ingredientele sunt amestecate si apoi turnate in vase mici pentru a se putea intari. Inainte de a fi servita, crema racita este presarata cu un strat de zahar caramelizat in cuptor cu ajutorul unei metode speciale.

Cremsnit

Cremsnitul este o prajitura care contine doua straturi de foietaj frantuzesc umplute cu budinca sau crema de vanilie, presarata de obicei cu zahar pudra.

Cristalizare

Un proces care implica prajirea repetata a unor bucati de fructe (mere, pere, prune, caise) sau a cojilor de citrice (lamaie, portocala, mandarina) in sirop de zahar. Fructele confiate reprezinta o varianta perfecta pentru desert.

Cutit pentru decojirea fructelor

Un cutit pentru curatarea cojii fructelor este indispensabil in orice bucatarie. Face ca decojirea fructelor sa fie usoara si rapida. Pentru ca acest cutit taie felii foarte subtiri, fructele si legumele isi pastreaza proprietatile nutritive. Unele cutite au si functia de taiat si tocat. Un astfel de cutit poate costa cel mult cateva zeci de lei.

Cutit pentru pandispan

Un cutit creat special pentru a taia pandispanul. Prajitura ta nu se va mai rupe niciodata si nici nu se va mai faramita in multe bucati. Cutitul este format dintr-un maner si o lama care iti permite sa tai pandispanul pe lungime chiar in mai multe straturi. Posibilitatea de a ajusta latimea stratului de pandispan este un avantaj suplimentar al acestui accesoriu.

Fondant

Cunoscut si ca pasta de zahar, acest produs este folosit de cofetari pentru a orna prajiturile si torturile. Este obtinut din glazura amestecata cu albusuri de ou si suc de lamaie.

Ghimbir

Un condiment care se gaseste sub forma de pudra sau proaspat. Este unul dintre ingredientele de baza ale bucatariei orientale. Este caracterizat de o aroma intensa si proaspata si un gust foarte picant. Este un ingredient popular pentru prepararea turtei dulci si un condiment pentru cafea. in plus, berea de ghimbir este preparata cu ajutorul lui.

Glazura

O substanta alba decorativa obtinuta din incalzirea zaharului. Este folosita pentru ornarea prajiturilor si torturilor. Daca este supusa unei incalziri prelungite, se poate transforma in caramel.

Halva

Un produs de cofetarie care este originar din India. Este foarte popular in Turcia, Rusia si tarile balcanice. Contine caramel si seminte de floarea soarelui. Poate fi servita in mai multe variante, dintre care cele mai populare fiind cea cu susan, alune sau cea cu seminte de floarea soarelui.

Hartie de copt

Pentru cei care nu au forme de copt din silicon, hartia de copt este o solutie. Cu ajutorul ei, aluatul nu se va mai lipi, arde si poate fi scos cu usurinta din tava. Daca folosesti hartie de copt, nu trebuie sa ungi cu ulei sau unt tava, asa ca o poti pastra curata fara sa ai probleme. Pune hartia intr-o tava, lasa prajitura la copt si bucura-te de gustul ei. Arunca hartia!

Hartie pentru impachetat briose

O hartie de dimensiuni reduse (diametrul variaza intre 5 si 8 cm) folosita pentru invelirea brioselor.

Ingrediente

Amestecuri, aditivi. Termenul defineste, de asemenea, condimentele adaugate la produsele alimentare.

Instrument pentru umplerea gogosilor

Spre bucuria pasionatilor de gogosi, a fost produs un instrument care face umplerea gogosilor usoara, rapida si distractiva. Gogoasa este asezata deasupra unui ac special care, prin intermediul unui piston, impinge umplutura direct in mijlocul gogoasei. Un asemenea instrument este destul de scump. Poate costa pana la cateva sute de lei. Pentru cei care nu vor neaparat sa isi cheltuiasca banii pe un astfel de un instrument, le propunem o alternativa mult mai ieftina. O seringa de bucatarie sau una simpla este perfecta pentru astfel de activitati. Introduceti varful acesteia in gogoasa deja preparata, injectati umplutura si este gata!

Karpatka

Un produs de patiserie popular care contine doua straturi de torturi preparate cu ulei, faina si oua si intre care este intinsa budinca. De cele mai multe ori este servit cu zahar presarat deasupra lui. Devine cutat in timpul coacerii, astfel incat forma sa seamana cu cea a unor munti crestati, ceea ce justifica si numele acestui desert.

Krokant

O crusta preparata in tigaie din ulei, zahar, nuci sau migdale tocate.

Kutia

Un preparat de Craciun popular in Polonia, Lituania, Belarus si Ucraina. Contine grau fiert, seminte de mac, miere, alune si fructe uscate. Conform traditiei, este unul dintre cele doisprezece feluri de mancare de baza si trebuie sa apara pe masa de Craciun.

Martipan

Un desert obtinut din migdale prajite, zahar si ulei de migdale. Este folosit in prepararea dulciurilor, prajiturilor si a unor ornamente.

Mascarpone

O branza de vaca foarte cremoasa, de origine italiana. Are un gust dulce si reprezinta baza pentru unul dintre cele mai populare deserte din lume, prajitura tiramisu.

Mazurek

Un produs traditional polonez, preparat in preajma Pastelui. Este compus dintr-o baza fragila si caimac, gem sau marmelada. Este ornat, de obicei, cu glazura, alune si fructe uscate.

Melasa

Un sirop gros, inchis la culoare folosit la obtinerea alcoolului (rom) si ca aditiv pentru cafea, cacao si alte bauturi. Este folosit si pentru a coace painea. Este obtinut ca produs secundar din productia de zahar din sfecla si trestie.

Mixer de mana

Un mixer de mana este un obiect electrocasnic necesar persoanelor care gatesc prajituri frecvent.
Acesta reprezinta un robot de mici dimensiuni, cu un maner si cu dispozitivele de agitare atasate: un set pentru amestecarea ingredientelor pentru prajituri mai putin consistente si un set de palete pentru prepararea de frisca. Amestecatul reprezinta functia primara a mixerului.
Unele modele sunt echipate cu un vas in care sunt amestecate ingredientele si care se poate atasa la mixer. Vasul are atasat un motor care il face sa se roteasca, astfel incat aluatul sa se poata framanta singur, iar tu sa te poti muta la alte activitati in acest timp. La sfarsitul acestui proces, poti indeparta mixerul si sa amesteci cu un instrument separat ingredientele care au ramas pe peretii si pe fundul vasului.
Cand cumperi un mixer, este recomandat sa il alegi pe cel care are o putere mai mare, ale carui palete si teluri pot amesteca cu usurinta o masa densa. Ia in calcul de asemenea ce este mai important pentru tine: marimea sau confortul? in ciuda faptului ca mixerul cu vas are multe avantaje, este destul de mare si ocupa mult loc. in orice caz, mixerul de mana, in ciuda faptului ca trebuie tinut constant in timp ce amesteci ingredientele, incape in orice sertar si poate fi luat chiar intr-o calatorie.

Mixer multifunctional

Un obiect electrocasnic multifunctional (pentru procesarea mancarii) folosit pentru amestecarea, maruntirea, felierea, rasul, framantatul aluatului, a sosurilor si a maionezei si pentru obtinerea de frisca.

Mojar

Un bol din lut sau lemn cu peretii interiori usor porosi, folosit pentru macinarea ingredientelor precum semintele de mac.

Negresa

Una dintre cele mai faimoase prajituri in America, a carui nume este dat de culoarea cafenie. Este simplu de preparat si contine faina, oua, ulei, ciocolata neagra si esenta de vanilie.

Nuga

Un tip de desert caracteristic sudului Europei, obtinut din sirop de zahar fiert cu miere si combinat cu albusuri de ou, migdale si nuci tocate.

Pandispan

Un tip de prajitura foarte popular care contine oua, faina si zahar. Reprezinta de cele mai multe ori baza pentru torturi si prajituri cu gelatina. Este servit si in forma de briose.

Panettone

Un tip de cozonac traditional servit in Italia de Craciun si de Anul Nou. Se coace in forme inalte. Contine stafide, coaja de portocala si lamaie.

Pasca

Un tip de desert traditional rusesc preparat in perioada Pastelui. Contine lapte sau branza de vaci si oua cu zahar, vanilie, nuci si fructe uscate sau coaja de portocala.

Pensule si spatule

Se intampla foarte des ca, dupa amestecarea ingredientelor in bol, sa fie dificil sa scoti din bol amestecul obtinut. Intinderea usoara si rapida a cremei pe aluat reprezinta o alta problema. in acest caz, spatulele sunt perfecte. Spatulele din silicon sunt cele mai comune si pot fi pastrate curate cu usurinta. in plus, siliconul nu va zgaria suprafata si este foarte rezistent la temperaturi inalte de pana la 300 de grade. Functionalitatea spatulelor depinde de forma acestora. Spatulele pentru amestecat au o forma diferita fata de cele pentru intins si distribuit cremele si topping-urile. Spatulele cu doua fete sunt complet diferite. Acestea au o lingura la unul dintre capete, pentru a usura adaugarea ingredientelor, iar la celalalt capat este o spatula normala. Cu privire la spatule, este necesar sa mentionam pensulele. Cele mai recente sunt facute din silicon si fibra de nylon. Cele mai vechi sunt facute din par natural. Indiferent de materialul din care sunt facute, ele sunt ideale pentru a unge tavile cu unt si pentru glazurarea prajiturilor.

Placinta cu mar

Un produs de patiserie foarte popular in Statele Unite. Este umpluta cu mere amestecate cu zahar si scortisoara si poate fi servita cu frisca. Este cunoscuta, de asemenea, ca placinta americana.

Plita electrica

In ciuda dimensiunii reduse, plita electrica nu este mai putin buna decat cuptorul. Acest mini-cuptor functioneaza pe baza de curent electric si conduce caldura foarte bine datorita faptului ca este facuta din aluminiu. Este perfecta pentru gatit prajituri. Datorita unei mici lumini plasate pe capacul acesteia, putem vedea prajiturile cum cresc si devin deserturi delicioase.

Praf de copt

Este cunoscut si ca drojdie chimica.

Prajitura cu branza / Cheesecake

Una dintre cele mai populare prajituri din jurul lumii. Poate fi pregatita in mai multe forme si variante. Branza de vaca este ingredientul principal. Ouale, zaharul, uleiul, faina alba, zaharul vanilat, sarea si praful de copt reprezinta baza prajiturii. Cele mai populare versiuni sunt prajiturile cu branza vieneza si cea americana.

Prajitura cu drojdie

Un tip de prajitura preparata cu ajutorul drojdiei. Contine apa sau lapte, faina, zahar si oua. Sub influenta lichidului cald (apa sau lapte), drojdia creste si transforma zaharul in produse alcoolice de fermentatie (alcool, dioxid de carbon). Gazul eliminat extinde aluatul (aluatul creste). Aceasta este folosita pentru a prepara gogosi, chifle, prajituri cu fructe, branza sau cu umpluturi sarate. Aluatul preparat cu drojdie si fara oua este folosit pentru a face pizza.

Prajitura cu fructe

Un tip de pandispan care contine alune si fructe uscate si care este popular in tarile anglo-saxone. Este copt in forma dreptunghiulara – vezi tava pentru prajitura cu fructe.

Pre-coacere

Un proces care implica pre-coacerea aluatului si pregatirea lui pentru a i se adauga umplutura (ca in cazul tartei, de exemplu). Previne ca prajitura sa fie prea moale la final. Aluatul trebuie asezat in forma, intepat cu furculita si acoperit cu o foaie deasupra caruia se afle boabe de fasole, astfel incat aluatul sa nu creasca excesiv.

Punch

O bautura alcoolica preparata intr-un bol mare, care contine ceai, zahar, fructe, suc de fructe si condimente amestecate cu rom sau votca. Poate fi servita rece cu o cantitate mare de gheata sau poate fi servita calda.

Punga pentru ornat

Un accesoriu pentru ornat dulciurile compus dintr-un element rigid, al carui capat are o anumita forma care va da modelul dorit ornamentelor, si o parte moale – punga din hartie sau plastic care este recipientul folosit pentru ornat.

Sarlota

O prajitura frantuzeasca foarte populara umpluta cu mere (pot fi inlocuite cu alte fructe). Fructele sunt acoperite de cele mai multe ori de un strat de glazura de zahar.

Scortisoara

Un condiment foarte popular. Este vandut sub forma de pudra sau sub forma de betisoare. Este folosit in prajituri, deserturi si bauturi si are un gust dulce si picant. Este foarte aromat.

Seringa de ornat

Un alt tip de instrument pentru ornat.

Sorbet

Un tip de desert dulce, rece si racoritor preparat din suc de fructe inghetat. Este si un tip de inghetata de fructe produs fara lapte.

Spuma / Mousse

In gastronomie, acest termen poate insemna un desert preparat din fructe proaspete rase precum si un piure gros obtinut din legume proaspete sau gatite.

Sucitor

Un sucitor este un accesoriu necesar oricarei gospodine. Cele din lemn sunt deja din categoria trecutului, lasand loc celor din silicon si metal. a) Un sucitor din silicon, telescopic – acoperit cu silicon. Are manere retractabile telescopice si este perfect pentru a intinde aluatul intr-o tava. Aluatul nu se lipeste de el. Curatarea lui este foarte simpla, il poti freca pur si simplu cu apa. b) Un sucitor de metal umplut cu apa – multumita posibilitatii de a-l umple cu apa rece, este ideal pentru a intinde aluat tip crusta a carui temperatura creste rapid si se lipeste de sucitoarele clasice. Dupa ce ai umplut sucitorul cu apa rece, suprafata sa se raceste cu pana la 11 grade.

Tarta

O prajitura traditionala frantuzeasca. Este compusa dintr-o crusta la baza si fructe coapte. Poate avea mai multe tipuri de arome dulci, dar si sarate. Placinta tip quiche este o versiune a ei. Desi nu este singura cale, pre-coacerea poate fi folosita la prepararea tartei.

Tava de coacere din silicon

O tava din silicon reprezinta o alternativa la tavi si forme. Este usor de depozitat. O poti rula, poate fi spalata in masina de spalat vase. Tava cu forma plata poate fi folosita si ca blat de bucatarie! Produsul este cel mai potrivit prajiturilor groase.

Tava pentru prajitura cu fructe

O forma dreptunghiulara pentru cuptor, cu o lungime de aproximativ 30 cm si o inaltime de 10 cm. Folosita pentru prepararea prajiturilor, pateurilor si a carnii.

Tava pentru prajituri

O forma rigida din metal folosita pentru a coace prajituri.

Tavi pentru copt prajituri

In functie de materialul din care sunt facute, exista trei tipuri de tavi:
a) Tavi din silicon – au devenit recent foarte la moda si au un pret destul de ridicat. Sunt recomandate celor care fac prajituri in mod frecvent. Prajiturile puse la copt in astfel de forme nu se lipesc de tava.
In plus, nu este nevoie sa ungi tava, sa presari pesmet sau sa folosesti hartie de copt.
b) Tavi de metal – ideale pentru prajituri plate si cu o suprafata mare. Pentru a te asigura ca prajitura nu se lipeste de tava, poti folosi hartie de copt, poti sa o ungi cu unt sau sa presari pesmet.
c) Tavi din ceramica – pentru prajituri si produse de patiserie care urmeaza sa fie servite in vasul in care au fost coapte. De exemplu, tartele.
In functie de forma lor, exista urmatoarele tipuri de tavi:
a) Tavi pentru prajituri din fructe – forma dreptunghiulara cu latura de 30 cm, concepute pentru a coace prajituri rapide, precum turta dulce.
b) Tavi clasice dreptunghiulare sau patrate – concepute pentru a coace prajituri cu branza, sarlote sau prajituri cu fructe.
c) Tavi pentru tort – cu partea inferioara detasabila. Sunt perfecte pentru copt tort cu crema de branza sau cozonac.
d)Tavi rotunde – o forma pentru copt inalta, cu o gaura in mijloc, necesara prepararii unor prajituri cum ar fi pasca.

Termometru pentru aluat

In plus fata de cantarirea cat mai precisa a ingredientelor, temperatura potrivita a cuptorului si a prajiturii este un factor important pentru anumite tipuri de deserturi. in prezent, exista pe piata termometre care vor transforma tortul tau intr-un succes. a) Termometru pentru cuptor – poate fi atarnat, lipit sau pur si simplu pus la propria ta discretie. Temperatura poate varia de la 0 la 300 de grade. b) Termometru pentru aluat – un termometru cu un senzor care masoara temperatura. Are la capat un ac ce usureaza introducerea lui in tort. Temperatura poate varia intre 0 si 300 de grade.

Tiramisu

Numele acestui desert inseamna in italiana „trezeste-ma”. Contine branza Mascarpone, oua, zahar, smantana, cafea, blat din pandispan si vin dulce denumit Marsala si servit in mod traditional la pranz, pentru a-i trezi pe meseni. Este relativ simplu de preparat. Si-a castigat faima internationala dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si este fara indoiala regele deserturilor.

Tort Dobos

Reteta lui a fost inventata in secolul al XX-lea de catre un cofetar maghiar pe nume Jozsef Dovos. Prajitura este compusa din straturi de blat subtiri preparate cu cafea si ciocolata, intre care se afla crema de vanilie. Si pana in ziua de astazi este desertul preferat servit in cafenelele din Ungaria.

Tort Malakoff

Un tort de migdale specific bucatariei austriace. Contine straturi de pandispan imbibate cu rom intre care se gaseste crema de unt.

Tort Sacher

Este unul dintre cele mai populare torturi din lume. Legenda spune ca a fost preparat la curtea imperiala vieneza de catre un tanar cofetar denumite Franz Sacher pentru Printul Metternich. Contine doua straturi de blat facute din oua, faina, ulei, ciocolata si cu gem de caise intre ele si este acoperit cu ciocolata. Este aparent cel mai delicios desert care poate fi gustat in Viena.

Tort trunchi de copac

Este cunoscut si sub numele de Baumkuchen. Este un tip de prajitura pandispan lasat la copt deasupra unui foc deschis, pe jaratic. Unicitatea lui consta in faptul ca blaturile sunt preparate in asa fel incat arata ca trunchiul de copac. Este un tip de tort foarte popular in Podlasie.

Tortul galben

Un tip de desert foarte popular si usor de preparat care contine apa, faina, oua, zahar si ulei, la care se adauga fructe uscate, cacao si fructe confiate. Dintre variantele sale numeroase, cele mai cunoscute sunt: musuroiul de furnici, pasca si checul cu ciocolata.

Trufe

Un tip de produs de cofetarie care contine ciocolata neagra, smantana, vanilie servita sub forma de bilute mici acoperite de cacao si presarate cu zahar.

Turta dulce

O prajitura consistenta care este preparata din faina de grau sau de secara, oua, lapte, miere, zahar caramelizat si numeroase condimente: cuisoare, scortisoara, ghimbir. De multe ori, are straturi de marmelada si este ornata cu glazura.

Ulei

Un amestec de grasimi vegetale si animale cu o rezistenta mare la temperaturi ridicate. Folosit pentru a praji gogosi, peste, carne si chips-uri.

Vanilie

O aroma valoroasa disponibila sub forma de pudra sau in asa-numitele bete de vanilie. Reprezinta un aditiv pentru multe prajituri si produse de cofetarie. Este, de asemenea, intalnita sub forma de zahar saturat cu esenta de vanilie. Vezi zahar vanilat.

Zabaione

Un desert italian traditional preparat cu branza Mascarpone, galbenus de ou, zahar si vin dulce Marsala. Este servit in mod traditional cu smochine proaspete.

Zahar pudra

Zahar macinat fin, cu o consistenta asemanatoare fainii, folosit in cofetarie si panificatie. Este utilizata frecvent pentru a decora prajituri si produse de patiserie, cum ar fi gogosile.

Zahar vanilat

Substanta obtinuta din saturarea zaharului cu aroma de vanilie sau echivalentul ei artificial, vanilina. Se gaseste sub forma cristalizata. Este folosit in prepararea de prajituri si deserturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s