Dulceata de nuci verzi

  • Ingrediente/compozitie:

    – 1 1/2 kg nuci verzi (250-300 buc) cu samburii neformati,
    – 1 kg zahar,
    – 1/2 l apa,
    – o lingura miere de albine (100 g),
    – zeama de la o lamaie mare (50 ml) sau 100 g glucoza,
    – 2 cuisoare,
    – 1-2 bucati scortisoara nemacinate,
    – vanilie.

    Preparare:

    Nucile se culeg cu samburii neformati (cu aspect gelatinos) si se curata de coaja verde, pana unde incepe sa se formeze coaja nucii propriu-zise, care este inca alba si moale. Din cantitatea initiala va ramine 1 kg nuci curatate.

    Pe masura ce se curata, nucile se pun in apa rece, ca sa iasa amarela din ele si sa nu se inegreasca. Se lasa astfel 24 ore, acoperite cu o farfurioara intoarsa (ca sa le mentina scufundate in apa) schimband apa de 2-3 ori in acest rastimp.

    Cojile verzi se pun intr-o sticla cu gitul larg, se acopera cu spirt indoit cu apa sau numai cu rachiu alb si se tin 20 zile sa se macereze. Din aceasta esenta se va prepara lichiorul.

    Nucile curatate se scurg de apa a doua zi si se limpezesc bine. Intr-o cratita, zaharul, mierea si zeama de lamaie sau glucoza se amesteca pe foc, cu apa, pana cand se dizolva zaharul. Cand siropul da in clocot, se pun nucile si condimentele.

    Se fierb pana cand se leaga siropul, dar nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul. Cratita se ia de pe foc si, daca ridicandu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una langa alta, inseamna ca dulceata este gata.

    Se continua, cum s-aratat la inceput. Dupa ce s-a racit, se pune in borcane. Este o dulceata cu aroma foarte placuta.

  • Cuisoare:

    Avantaje: Cuișoarele sunt un antiseptic puternic și un stimulent pentru circulație. Se pot adăuga în ceai, pentru mai multa energie.
    Esenta de vanilie:
    Miere:

    Avantaje: Mierea are un conținut scăzut de sodiu, colesterol și grăsimi saturate. Mierea are actiune antibacteriană asupra bacteriilor care dau diaree (salmonella și escherichia coli), în special la sugari și la copiii mici. Rehidratarea acestora cu băuturi îndulcite cu miere ajută la o refacere mult mai rapidă.
    Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de miere provine din zaharuri. În miere se poate dezvolta toxina care dă botulismum, în condiții de anaerobioză (lipsa aerului), prin urmare mierea este contraindicată în alimentația copiilor mai mici de 1 an.
    Nuci verzi:
    Scortisoara:

    Avantaje: Cel mai important constituient al scorțișoarei este uleiul volatil cinamaldehida, care are un efect sedativ ușor, acționează drept calmant și ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s