Dulceață de coacăze roșii, negre sau albe

  • Ingrediente/compozitie:

    – 1 kg zahar,
    – 1 kg coacaze rosii/negre,
    – 30-50 ml zeama de lamaie,
    – 1/2 l apa.

    Preparare:

    Dulceata se face din coacaze rosii, sau albe cu boabele mai mari, care au numai 1-2 seminte. Coacazele contin o mare cantitate de pectina (care incheaga siropul), de aceea la 1 kg zahar se pun numai coacazele care rezulta dintr-un kg cintarit, dupa ceboabele s-au desprins de pe ciorchini, fara sa se scoata samburii.

    Samburii se scot cu o scobitoare sau cu o sirma subtire inoxidabila, indoita ca un ac de par. Siropul se leaga exact ca pentru dulceata de struguri si se fierbe la fel, fara sa se lege prea mult. Siropul se leaga exact ca pentru dulceata de struguri si se fierbe la fel, fara sa se lege prea mult. Siropul va fi in cantitate mare, dar cand se va raci, se va gelifica, formand o masa gelatinoasa impreuna cu fructele, cu gust acrisor.

  • Coacaze negre:

    Avantaje: Coacăzele negre au un conținut scăzut de grăsimi saturate și sodiu, fiind o sursă excelentă de vitamina C. Sunt benefice pentru intărirea sistemului imunitar, pentru răceala, gripa și roșu în gât. Sunt utile în prevenirea retenției de fluide, hipertensiunii arteriale, stresului și anxietății. Coacăzele negre sunt bune în caz de diaree sau intoxicație alimentară.
    Zahar tos:

    Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu.
    Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale – aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de temperament. Consumul în exces poate crește riscul depunerilor arteriale de colesterol; cei mai expuși riscului sunt bărbații, unele femei ce folosesc pilule contraceptive și cele aflate la menopauza.
    Zeama de lamaie:

    Avantaje: Zeama de lămâie stimulează activitatea pancreasului și ficatului. Datorită efectelor antibacteriene este eficient împotriva durerilor în gat, ulcerelor bucale și gingivitei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s