Dulceata de caise sau prune verzi

 • Ingrediente/compozitie:

  – 1 kg prune sau caise verzi,
  – 1 kg zahar,
  – 1/2 l apa,
  – o lamaie,
  – vanilie.

  Preparare:

  Fructele se culeg tinere, cand simburele nu are coaja formata. Se inteapa cu un ac mai gros (2 mm) in 7-8 locuri (se strapunge dintr-o parte pana in cealalta), tinandu-le in apa rece, pana cand se termina aceasta operatie, ca sa iasa amareala din ele.

  Dupa aceea, se pun intr-un saculet din tifon simplu, mai larg, (ca sa nu stea inghesuite) care se va introduce in apa clocotita. Se lasa pina cind incepe sa dea primul clocot, apoi se pune repede in apa rece si se lasa 15 minute.

  Apa rece se schimba de 4-5 ori pe zi, si, de fiecare data, prunele sau caisele se lasa sa stea cate 15 minute. Se pun apoi, in strecuratoare fara saculet, se lasa sa se scurga si se introduc in siropul bine legat, impreuna cu zeama de lamiie (care impiedica zaharisirea) si cu vanilia.

  Se continua, cum s-a aratat la inceputul capitolului.

 • Caise:

  Avantaje: Acest aliment este sărac în grăsimi saturate și sodiu, fiind o sursă bună de fibre alimentare, potasiu, vitamina A și vitamina C. Caisele sunt excelente pentru piele și respirație.
  Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de caise provin din zaharuri.
  • Prune:

   Avantaje: Prunele sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, fibre alimentare și vitamina A. Sunt bune pentru inimă și circulație, precum și în tratarea retenției de fluide. Prunele au efect laxativ deoarece fibrele ajută la fermentație și accelerează tranzitul intestinal; în plus, prunele conțin o substanță (fenilstatină) care stimulează direct musculatura intestinală mărind contracțiile colonului, și conțin sorbitol, un zahăr cu efect laxativ.
   Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de prune provine din zaharuri. Consumul excesiv de prune poate provoca diaree.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s