Cozonac pufos cu nuca si cacao

  • Retete Culinare - Cozonac pufos cu nuca si cacao
  • Ingrediente

    • 1100 g faina
    • 200 g zahar tos
    • 50 g drojdie proaspata
    • 440 ml lapte caldut (nepasteurizat)
    • 100 ml smantana pentru frisca (cu 30% grasime)
    • 200 g unt topit nesarat (82% grasime)
    • 80 ml ulei de palmier
    • 5 galbenusuri medii (de la oua de tara am folosit eu)
    • coaja de la o lamaie + coaja de la o portocala
    • 1/2 lgt sare
    • Umplutura:
    • 400 g nuca macinata
    • 140 ml lapte fierbinte
    • 2 lg cu varf cacao
    • 5 albusuri
    • 190 g zahar tos
    • Pentru uns:
    • 1 ou + 4-5 lg lapte si 1 lg zahar
    • Mod de preparare reteta Cozonac pufos cu nuca si cacao

       Aluat

      1. Intr-un vas preparam maiaua  dizolvand drojdia in 300 ml lapte caldut, adaugam 1 lg zahar si 2-3 lg de faina si amestecam, punem vasul intr-un loc caldut si lasam 15 min, pana creste.

      2. Intr-un alt vas, batem galbenusurile cu restul de lapte, zahar, smantana de frisca, coaja de citrice, adaugam treptat si untul topit.

      3. Amestecam faina cu sarea, incorporam apoi maiaua (toata deodata) si compozitia cu galbenusuri in faina, putin cate putin.

      4. Framantam aluatul 30 min, adaugand uleiul de palmier caldut putin cate putin (e obositor…eu am facut febra musculara de la framantat :)) dar rezultatul merita).

      5. Punem un prosop curat deasupra vasului cu aluat si il lasam intr-un loc caldut  la dospit 1.30 – 2 h.

      Umplutura

      1. Peste nuca macinata punem cacaoa si amestecam pana la omogenizare, adaugam apoi laptele fierbinte si 30 g zahar tos. Amestecam si lasam deoparte pana se mai raceste putin.

      2. Albusurile le batem cu restul de zahar tos  pana cand iti tripleaza volumul si devin sidefii, iar zaharul s-a topit aproape complet. 3. Incorporam 3/4 din compozitia de albusuri in nuca macinata cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule. Restul albusurilor spuma le vom folosi la asamblat.

      Asamblare:

      1. Preincalzim cuptorul la 180 °C.

      2. Aluatul il taiem in 2 parti egale, apoi fiecare parte o taiem in 2 sau in 3 (depinde cum vreiti sa il impletiti).

      3. Intindem cate o foaie de aluat, o ungem apoi cu 1-2 linguri de albusuri batute, intindem apoi umplutura si rulam. La fel procedam cu toate bucatile de aluat pentru un  cozonac si apoi le impletim.

      4. Punem cozonacii in tavi tapetate cu hartie de copt, ii acoperim cu un prosop si ii lasam la dospit inca 30-40 min.

      5. Batem oul cu laptele si cu zaharul si ungem cozonacii. Puteti pune deasupra mac, susan sau zahar tos si introducem la cuptor timp de 45-50 min.  Daca nu s-au rumenit, in ultimele 5 minute crestem temperatura la 200 grade.

      6. Dupa ce ii scoatem din cuptor ii ungem cu 80 ml apa amestecata cu 2 lgt zahar si ii acoperim cu un prosop. Dupa ce s-au racit complet ii bagam in folie alimentara ca sa ramana proaspeti mai mult timp.

      S-aveti pofta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s